Informacja o ciasteczkach

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej

Glutaminian sodu

Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego (E621), używana jako substancja wzmacniająca smak i zapach wielu produktów spożywczych. Czysty glutaminian sodu jest bez smaku – wzmacnia smak i zapach innych potraw. Przez lata naukowcy i lekarze badali „szkodliwość” glutaminianu i doszli do wniosku, że jest on szkodliwy tylko dla osób nadwrażliwych na ten produkt. Osoby te, źle się czują już po godzinie od zjedzenia potrawy z dostatkiem GS. Aczkolwiek spożywanie produktów z dodatkiem GS wpływa na nadwagę i w związku z tym należy je ograniczać. Najczęściej glutaminian dodaje się do chipsów, kostek rosołowych, zup i sosów w proszku oraz wszelkiego typu fast-foodów.

2016-10-16T15:08:09+00:00