Glutaminian sodu

Glutaminian sodu to sól sodowa kwasu glutaminowego (E621), używana jako substancja wzmacniająca smak i zapach wielu produktów spożywczych. Czysty glutaminian sodu jest bez smaku – wzmacnia smak i zapach innych potraw. Przez lata naukowcy i lekarze badali „szkodliwość” glutaminianu i doszli do wniosku, że jest on szkodliwy tylko dla osób nadwrażliwych na ten produkt. Osoby te, źle się czują już po godzinie od zjedzenia potrawy z dostatkiem GS. Aczkolwiek spożywanie produktów z dodatkiem GS wpływa na nadwagę i w związku z tym należy je ograniczać. Najczęściej glutaminian dodaje się do chipsów, kostek rosołowych, zup i sosów w proszku oraz wszelkiego typu fast-foodów.

2016-10-16T15:08:09+00:00

Informacja o ciasteczkach

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej