Gluten występuje w większości zbóż – to mieszanina dwóch roślinnych białek: gluteniny i gliadyny. Na gluten można mieć uczulenie zwane celiakią, osoby uczulone muszą być na specjalnej restrykcyjnej diecie. W ostatnich latach panuje moda na nie jedzenie glutenu z powodu jego domniemanego złego wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie. W sklepach są całe działy produktów bez glutenowych, a w telewizji reklamowane są nawet bezglutenowe płatki śniadaniowe. Ta „moda” powstała w 2011 roku kiedy australijski naukowiec ogłosił wyniki badań, z których wynikało, iż u osób nie cierpiących na celiakie gluten powodował złe samopoczucie, bóle brzucha, zmęczenie. W roku 2013 naukowiec powtórzył swoje badania, które w żaden sposób nie potwierdziły wyników poprzednich. Lekarze ostrzegają, że dopiero eliminacja glutenu u osób zdrowych może doprowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie.
Także trzeba jeść produkty zbożowe i zapomnieć o nieprawdziwej szkodliwości glutenu.