Informacja o ciasteczkach

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej

Kiszone zawsze na czasie

Ogórki kiszone, rzadko kto ich nie lubi, do kanapek, sałatek, zakąsek. Latem jest najlepszy okres na zbiory ogórków i ich kiszenie. Proces jest bardzo prosty – kupujemy ogórki i bazę – „włoszczyznę” do kiszenia ogórków, myjemy ogórki, wkładamy do dużego słoja, dosalamy, zalewamy wodą i przykrywamy spodeczkiem lub wkładamy do mniejszych słoików. Ogórki muszą być tak ułożone, żeby woda je całkowicie zakrywała. Zalewę należy wlewać powoli, aby dotarła wszędzie i zakryła wszystkie ogórki. Kiszone ogórki to naturalne probiotyki. Podczas fermentacji powstaje kwas mlekowy, który ma dobroczynne właściwości – wzmacnia układ odpornościowy, reguluje florę bakteryjną w jelitach.

2017-08-07T22:34:09+00:00