100 letnie jajka

Stuletnie jaja są charakterystyczne dla chińskiej kuchni. Jajka, te przeszły specjalny proces przygotowania, polegający na włożeniu surowych jajek do blaszanego naczynia wypełnionego mieszanką gliny, niegaszonego wapna, herbaty, soli, łusek ryżowych i wody. Następnie pojemnik zamyka się i odstawia na około 100 dni. W tym czasie dochodzi do procesu gaszenia wapna, w wyniku którego jajka gotują się i zmieniają strukturę. Białko przybiera postać brązowej lub czarnej galaretki, a żółtko robi się szarozielone. Dzięki reakcjom chemicznym jajko nie psuje się tylko konserwuje. Przechowuje się je od kilku tygodni do kilku miesięcy, ale można i sto lat. Podaje się je z octem, imbirem lub sosem sojowym. Co do smaku to jest w nim trochę jajka, trochę serów pleśniowych – ale najlepiej spróbować samemu.

2018-03-16T21:46:15+00:00

Informacja o ciasteczkach

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej