Informacja o ciasteczkach

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej

Ulotne witaminy

Warzywa, owoce, zboża to źródło witamin, ale czy zawsze tak jest? Witaminy zabija długie gotowanie, warzywa przyrządzane na parze mają ich o wiele więcej. Czekanie i odgrzewanie też nie pomaga substancjom odżywczym, dlatego najlepiej przygotować i od razu zjeść. Powinno się używać naczyń ze stali nierdzewnej, gdyż gotowanie w garnkach miedzianych zubaża potrawy o witaminę C, E, kwas foliowy. Warzywa i owoce nie lubią też długiego mycia, a przetwory mleczne słońca. Robienie zakupów codziennie, co drugi dzień jest męczące, ale w przypadku warzyw i owoców nie warto ich kupować raz na cały tydzień, gdyż tylko świeże mają dużo witamin.

2017-03-08T21:39:06+00:00