Torty z raków, ślimaki i topinambur

Kuchnia staropolska XVII wieku, kojarzy się nam ze stołami ociekającymi tłuszczem, potrawami mięsnymi i ciężkostrawnymi. Prawda jest jednak zupełnie inna, w tamtych czasach dominowała lekka, postna kuchnia, pełna gotowanych ryb, leśnych owoców i orientalnych przypraw. Kuchnia Polska była niezwykle smaczna, łączyła w sobie smaki wschodu, zachodu i orientu. Jadano więcej ślimaków niż wieprzowiny. Z XVII wieku pochodzi pierwsza znana polska książka kulinarna „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw” pióra Stanisława Czernieckiego. Warto więc wrócić do korzeni i zamiast schabowego spróbować tradycyjnej polskiej potrawy ze ślimakami i topinamburem.

2018-01-28T23:13:51+00:00

Informacja o ciasteczkach

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej