Idąc do kawiarni oswoiliśmy się już z latte czy cappuccino, ale często kawiarniane menu jest dość zagadkowe. Oprócz kaw z ekspresu ciśnieniowego, są też kawy z ekspresu przelewowego, którego zasada działania sprowadza się do dawkowania wrzątku do filtru z kawą. Taka kawa jest zazwyczaj mocniejsza i bardziej aromatyczna, ponieważ woda ma dłuższą styczność z ziarenkami kawy. Poza popularnymi espresso czy cappuccino jest jeszcze flat white to podwójne espresso z gorącym, lekko napuszonym mlekiem. Od latte różni się ilością i mocą kawy oraz brakiem mlecznej pianki. Caffe lungo – jest to kawa słabsza od espresso – przy takiej samej ilości kawy jak dla espresso przepuszczana jest większa ilość wody. Espresso doppio – podwójna espresso. Caffe brule – Bardzo mocny napar z przypalonego ziarna kawy. Kawa fredolo – mocna czarna kawa z dodatkiem lodu, podawana w małej szklaneczce. Czasem warto spróbować czegoś mniej znanego.