Masło orzechowe, masła czekoladowe, waniliowe zawierają zazwyczaj bardzo dużo cukru, ale są już dostępne zdecydowanie zdrowsze alternatywy, a także proste przepisy, które z powodzeniem zastąpią popularny krem czekoladowy. W sklepach internetowych można kupić masła orzechowe bez dodatku cukru i soli – składające się w 100% z orzechów nerkowca czy ziemnych. Ich smak jest właściwie taki sam jak tych z cukrem, a są o wiele zdrowsze. Można je dodawać do placków, naleśników, deserów i oczywiście kanapek. Zdrowy krem czekoladowy – brzmi przewrotnie, ale jest to możliwe. Można go zrobić z daktyli, oleju kokosowego, mleka kokosowego i gorzkiego kakao. Smakuje fantastycznie, właściwie nie czuć daktyli, tylko czekoladowy smak. Pyszne potrawy zazwyczaj są kaloryczne i pełne cukrów, ale wystarczy trochę poszperać w internecie i można kupić lub zrobić samemu dużo zdrowsze zamienniki.