Informacja o ciasteczkach

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej

Czerwone mięso

W wołowinie, baraninie i wieprzowinie znajduje się duża ilość hemu żelaza (który jest częścią hemoglobiny. Mięso to, jest źródłem witaminy B12. Pomaga w budowie DNA i utrzymaniu w równowadze układu nerwowego. Ponadto zawiera cynk, ważny ze względu na ochronę układu odpornościowego. Wołowina jest źródłem selenu czyli naturalnego przeciwutleniacz, który zapobiega uszkodzeniu komórek oraz zmniejsza ryzyko chorób serca. Wegetarianie mają swoje zamienniki jak soja czy tofu, natomiast jeżeli ktoś jest mięsożerny to powinien od czasu do czasu sięgnąć po czerwone mięso, a nie ograniczać się do drobiu. Najlepiej smakują i są mniej kaloryczne od schabowych – steki. Organizując jesienne przyjęcie warto zamówić steki w firmie cateringowej.

2016-10-16T15:13:04+00:00