Informacja o ciasteczkach

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej

Cukier cukrowi nierówny

Cukier ma dużo odmian i rodzajów. Może być brązowy, biały, może pochodzić z buraka cukrowego, stewii czy z kory brzozy. To właśnie ksylitol pochodzący z kory wydaje się być ciekawą alternatywą dla białego cukru z buraka. Insulina nie odgrywa prawie żadnej roli w metabolizowaniu cukru brzozowego i po spożyciu produktów zawierających ksylitol poziom glukozy we krwi nie wzrasta gwałtownie. Poza tym ma on znacznie mniej kalorii niż zwykły cukier. Kolejną korzyścią są właściwości bakteriobójcze ksylitolu co wpływa na zdrowie naszych zębów. Jedno do czego ten cukier się nie nadaje to ciasta drożdżowe oraz bardzo szkodzi psom, którym tak czy inaczej słodyczy podawać się nie powinno. Zamawiając catering poproś o ciasta słodzone ksylitolem, docenią to zwłaszcza osoby odchudzające się.

2017-06-13T20:32:11+00:00