Informacja o ciasteczkach

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej

12 sierpnia 2017

Co jadali nasi królowie ?

W średniowieczu nie znano większości warzyw, nie było kawy, herbaty, czekolady. Nie oznacza, to że kuchnia była niesmaczna i monotonna. Polska kuchnia była bardzo egzotyczna, wiele przypraw i ziół trafiało do nas z Turcji, Węgier, przyprawiono nimi mięsa i ryby. Jedzono też kasze, które dopiero dziś wracają do łask. Poza tym pieczono chleby, podpłomyki, ciasta [...]

Niedoceniane kanapki

Kanapki są w naszym kraju niezwykle popularne, ale nie wykorzystujemy w pełni ich możliwości. W wielu krajach Europy, lunch składa się z kanapki, ale nie są to dwie kromki chleba z szynką i listkiem sałaty a pełnowartościowy posiłek. Przede wszystkim kanapka, która ma zaspokoić głód w czasie lunchu powinna być duża, np. 1/3 bagietki. A [...]

Kiszone zawsze na czasie

Ogórki kiszone, rzadko kto ich nie lubi, do kanapek, sałatek, zakąsek. Latem jest najlepszy okres na zbiory ogórków i ich kiszenie. Proces jest bardzo prosty – kupujemy ogórki i bazę – „włoszczyznę” do kiszenia ogórków, myjemy ogórki, wkładamy do dużego słoja, dosalamy, zalewamy wodą i przykrywamy spodeczkiem lub wkładamy do mniejszych słoików. Ogórki muszą być [...]

16 lipca 2017

Życie bez mięsa

Wegetarianizm – to nie jedzenie mięsa i produktów powstałych na jego bazie jak np. bulion. Wegetarianie spożywają nabiał i jajka i tym zasadniczo różnią się od wegan. Natomiast sami wegetarianie różnią się w podejściu do jedzenia ryb i owoców morza – jedni je spożywają inni nie. Pierwszym znanym wegetarianinem był Leonardo Da Vinci. Najbardziej zaawansowaną [...]

Jajka nie dla każdego

Weganizm - to bardziej ortodoksyjna odmiana wegetarianizmu. Weganie nie jedzą żadnych produktów pochodzenie zwierzęcego – czyli ani jajek, ani nabiału. Dla przeciętnego zjadacza mięsa eliminacja tych produktów oznacza spożywanie wyłączenie warzyw i owoców. Wbrew pozorom dieta wegan jest bardzo urozmaicona i smaczna. W ich menu jest wielu gatunków kasz, przetworów z soi i ciecierzycy. Poza [...]

Domowe zdrowe lody

Lody są pyszne, zimne i zazwyczaj pełne cukru. Nie musi tak jednak być – można w bardzo prosty sposób zrobić lody – słodkie i zimne bez dodatku cukru. Wystarczy zamrozić banana albo maliny lub jagody, następnie wyjąć i do banana dodać łyżkę gorzkiego kakao oraz łyżkę mleka i zmiksować. A do malin czy jagód dodać [...]

26 czerwca 2017

Sezon na grilla

Czerwiec to już w pełni czas na grilla, w sklepach znajdziemy dużo gotowych produktów mięsnych jak karkówka, kiełbaski czy aromatyczny boczek. Poza mięsem warto zaopatrzyć się w warzywa – idealne są cebula, papryka, bakłażan, ale nie należy zapominać o marchewce, porze czy burakach. Te ostatnie należy jednak wcześniej ugotować al dente. Jeżeli spodziewany się na [...]

Bataty

Inaczej słodkie ziemniaki, mniej kaloryczne niż tradycyjne i mające więcej prozdrowotnych właściwości. Pomarańczowy kolor zawdzięczają beta-karatenowi, ale różne ich odmiany mogą mieć barwy od filetowych po czerwone. Beta-karoten zwalcza wolne rodniki i wspomaga układ odpornościowy oraz obniża ryzyko raka i chorób serca. Im kolor batatów jest intensywniejszy tym są zdrowsze. W Polsce można dostać, póki [...]

Platan w trzech odsłonach

Rzadko które warzywo czy owoc można wykorzystać w postaci niedojrzałej, dojrzałej i przejrzałej. Taki jest platan, na pierwszy rzut oka można pomylić go z bananem. Platany są jednak większe i nie tak popularne w naszym kraju jak ich bananowi bracia. Zielony platan nadaje się do robienia placków czy chipsów, żółty jest idealny do ciast a [...]

Robaczek na przekąskę

Owady to niezwykle cenne źródło białka - larwy niektórych motyli i chrząszczy zawierają trzy razy więcej białka niż wołowina. Robaczki mogą być więc doskonałym zamiennikiem mięsa, tym bardziej iż mało jest w nich niezdrowych tłuszczów. W Meksyku przysmakiem są chapulines – świerszcze smażone z dodatkiem czosnku, soli, soku z limonki i ostrej papryki. Owady hodowane są bez [...]