1 kwietnia 2018

Słonecznych świąt

Po długiej zimie, mrozach chcemy życzyć naszym klientom i przyjaciołom ciepłych, słonecznych świąt Wielkiejnocy. Pełnych spokoju, odpoczynku i samych miłych chwil. Zespół Mesterscatering.

30 marca 2018

Jajka XXL

Można je kupić w internecie, w sklepach ze zdrową żywotnością czy czasem w zwykłym supermarkecie. Kosztują około 60-80 zł, ale można z nich zrobić jajecznicę dla 10 osób. Strusie jaja, bo o nich mowa, są zdrowe, smaczne i sprawiają dużo radości dzieciom. Jedyny ich minus, to trochę trudniej robi się z nich pisanki z powodu śliskiej skorupki. Strusie jajko [...]

Pomocnicy zajączka

Wielkanoc, święto odrodzenia, wiosny, które trwa tak naprawdę tylko jeden dzień, nie licząc weekendu. Warto, aby maksymalnie wykorzystać ten krótki czas na relaks i czas z rodziną czy przyjaciółmi. Zakupy, gotowanie, sprzątanie, zmywanie…to najmniej lubiana część świąt. Można sobie w tym czasie pomóc i zamówić świeże, gotowe dania prosto do domu. W firmach cateringowych można złożyć [...]

100 letnie jajka

Stuletnie jaja są charakterystyczne dla chińskiej kuchni. Jajka, te przeszły specjalny proces przygotowania, polegający na włożeniu surowych jajek do blaszanego naczynia wypełnionego mieszanką gliny, niegaszonego wapna, herbaty, soli, łusek ryżowych i wody. Następnie pojemnik zamyka się i odstawia na około 100 dni. W tym czasie dochodzi do procesu gaszenia wapna, w wyniku którego jajka gotują [...]

Nic na siłę

Podczas przeziębienia czy grypy zarówno dzieci jak i dorośli nie mają apetytu. Zazwyczaj zachęca się chorych do zjedzenia np. rosołu. Okazuj się, że brak apetytu to dobry znak, organizm kumuluje wszystkie siły na walkę z wirusem, bakteriami i nie chce pożytkować potrzebnej mu energii na trawienie. Ważne, aby posiłki podczas choroby były bardzo lekko strawne, [...]

28 stycznia 2018

Torty z raków, ślimaki i topinambur

Kuchnia staropolska XVII wieku, kojarzy się nam ze stołami ociekającymi tłuszczem, potrawami mięsnymi i ciężkostrawnymi. Prawda jest jednak zupełnie inna, w tamtych czasach dominowała lekka, postna kuchnia, pełna gotowanych ryb, leśnych owoców i orientalnych przypraw. Kuchnia Polska była niezwykle smaczna, łączyła w sobie smaki wschodu, zachodu i orientu. Jadano więcej ślimaków niż wieprzowiny. Z XVII [...]

24 grudnia 2017

Życzenia

Wszystkim, dla których przygotowujemy nasze potrawy życzymy rodzinnych, spokojnych, zdrowych i smacznych świąt. Praca, dzieci, zakupy, sprzątanie to mamy na co dzień, a ważne aby w tych świątecznych dniach dać sobie chwilę na nic nie robienie, na relaks, na bycie razem tu i teraz. Cały zespół Masterscatering przesyła ciepłe, pachnące życzenia! A dla wszystkich zapracowanych [...]

Wigilijne potrawy ze świata

Zupa z żółwia, zapiekanka z brukwi, grzanki na słodko, pieczone prosię, to tylko niektóre z wigilijnych potraw jakie są przyrządzane w domach na całym świecie. Na Łotwie spożywa się potrawę tzw. antydepresyjną, której zjedzenie ma zapobiec płakaniu w nadchodzącym roku. Być może działa, ale też długo „leży” na żołądku, gdyż jest to smażone mięso z bekonem [...]

Susz – zdrowa tradycja

Kompot z suszu jest nieodzownym elementem każdej wigilii. Przygotowywany jest z wędzonych śliwek, suszonych jabłek oraz gruszek. Początkowo był podawany do obiadów zimą wśród Łemków, potem zakorzenił się w Polskiej kuchni. Kompot wspomaga trawienie, ponieważ suszone owoce zawierają kwasy owocowe, które pomagają w rozwoju tych dobrych, wartościowych bakterii jelitowych. Napój doskonale gasi też pragnienie. Jego przygotowanie [...]

Menu wigilijne – rozsądne święta

Idą święta, w które rzadko komu nie przybywa sadełka. Co roku obiecujemy sobie, że będziemy rozważni i niewielu osobom się to udaje. Warto podczas tych paru dni trzymać się kilku zasad; po pierwsze zero pieczywa, sałatkę czy śledzia można zjeść bez chleba, dzięki temu nie będziemy jeść masła. Jeśli robimy sałatkę jarzynową, dodajmy mniej majonezu. [...]

Informacja o ciasteczkach

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej